Kan paraziti köpeklerde oldukça fazla görülen genellikle keneler tarafından ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Bu parazit köpeklerde ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarır. Ehrlichia adında bilinen bir bakteri türü sebebiyle ortaya çıkar. Bu hastalık Ehrlichiosis olarak da bilinir.
İçindekiler
Köpeklerde Kan Paraziti Türleri Nelerdir?
Ehrlichia bakterisi bir köpeğin kan dolaşımına girip oraya yerleşmesi sonucu bu hastalık ortaya çıkar. Bu köpeğin sağlığını tehdit eden bakteri keneler tarafından bulaşır. Bu enfeksiyon sadece köpekler için değil, insanlar kediler ve bunlar dışında diğer hayvanlara da bulaşabilir.
Köpeklerin keneleri ve pireler tarafından sahip olabileceği diğer kan paraziti türleri de bulunuyor. Diğer türleri de şunlar oluşturuyor;
- Anplasmosis
- Babesiosis
- Lyme hastalığı
- Pire Isırığı Anemisi
- Hepatozoon Canis
Gibi kan paraziti türleri bulunuyor.
Köpeklerde Kan Paraziti Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde ciddi bir sağlık sorunu olarak bilinen köpeklerde kan parazitleri bazı belirtiler veriyor. Bu hastalık hayvanın hayatını tehlikeye atan ciddi bir sağlık sorunudur. Eğer köpeğinizde şu belirtileri gördüyseniz bir veterinere danışmanız gerekiyor;
- Ateş
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Burun ve göz akıntısı
- Gözde bulutumsu bir görünüm
- Topallık
- Lenf düğümlerinde şişlik
- Kanamalar
Gibi tedirginlik yaratan sağlık sorunları bu hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Eğer bu sağlık sorunları köpeğinizde varsa vakit kaybetmeden veterinere danışmanız gerekiyor.
Kan Paraziti Nasıl Bulaşır?
Kan paraziti hayvandan hayvana veya insansa vektör yani kene aracılığıyla, iğneler ile veya tırmalama yolu ile bulaşıyor. Bu hastalık bulaştıktan sonra sadece kan hücreleri değil, karaciğer ve kemik iliği gibi yerler hasar görür. Köpeklerde bulunan parazitler Anaplasmosis, Babesioz, ve hepatozoon, gibi kan parazitleri bulunuyor. Köpeklerdeki bu parazit türlerinin belirtileri ve tedavileri farklılık gösteriyor. Bu parazit türlerinin her biri farklı organlara zarar verebiliyor.
Köpeklerde Kan Paraziti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Köpeklerde yaşanan bu sağlık sorunu oldukça ciddidir. Üstelik bu parazit köpeğinize bulaştığı zaman tedavi ettirmezeseniz köpeği ölüme kadar götürebilirsiniz. Bu hastalığa yakalanan hayvanların büyük bir çoğunluğu üst solunum yolu enfeksiyonu yaşarlar. Kalp ve böbrekler kalıcı hasarlar görebilir. Tedavisi yapılmazsa eğer hastalığa yakalanan hayvanı hayatını kaybedebilir.
Köpeklerde Kan Paraziti Teşhisi Nasıl Konulur?
Bu parazitin teşhisinin erkenden konulması tedavinin etkili bir şekilde yapılması için son derece önemlidir. Genel olarak teşhis, köpeğin ve kene ısırığının geçmişi belirti ve labaratuvar testleri ile konulur.
Özellikle kan testleri teşhiste oldukça etkilidir. Kan testi serum kimyasal analiz ile yapılır. Tam kan sayımı, trombosit sayımı, beyaz kan hücresi sayımı ve kırmızı kan hücreleri sayımı yapılır.
Teşhis için serolijik testler yapılır. Ehrlichiosis’e ait antikorların var olduğunu tespit etmek için bu testlere ihtiyaç duyulur.
PCR testi; Bu hastalığın teşhisi için PCR testi dahil yapılır. Bu test ile hastalığın Dna’sı tespit edilir.
Hastalık mikroskop ile de incelenir. Kan örnekleri ile mikroskop altında inceleme yapılarak teşhis konulabilir.
Görmüş olduğunuz gibi bu enfeksiyonun teşhisi için yapılanlar bu şekildedir.
Köpeklerde Kan Paraziti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi genel olarak birkaç hafta sürebiliyor. Tedavide oral olarak antibiyotik tedavisi veriliyor. Genel olarak hastalığın etkisine karşı etkili antibiyotikler uzun süre boyunca kullanılıyor. Hastalığı erken teşhis etmek her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da büyük bir önem taşıyor.
Veteriner klinikleri ve alanında uzman veteriner hekimler bu enfeksiyona yakalan köpekleriniz için en etkili tedavi hizmetini sağlar. Hastalığı öncesinde özel testler ile teşhis edip sonrasında bakterinin türüne göre gerekli olan tedaviye zaman kaybetmeden başlıyoruz. Bizler bu zamana kadar bu enfeksiyona yakalanan çoğu köpeği sağlığa kavuşturmuş uzman veteriner hekimlere sahibiz.
Köpek Kan Paraziti İnsanlara Bulaşan Bir Hastalık Mı?
Ehrlichiosis enfeksiyonunu taşıyan keneler bu enfeksiyonu köpeklere bulaştırırlar. Bu enfeksiyon doğrudan köpek yoluyla insanlara bulaşmayan bir hastalıktır. Ancak bazı nadir durumlarda kene insanı ısırdığı zaman bu hastalık insana geçme özelliği taşır. Her ne kadar bu enfeksiyonun insana geçme ihtimali az olsa da bulaşabilme ihtimali de vardır.
Görmüş olduğunuz gibi köpeklerde meydana gelen kan parazitleri hakkında bilgiler bu şekilde yer alıyor. Bu hastalık tedavi edilmezse eğer köpeği ölüme kadar götürebiliyor. Alanında uzman klinikler de bu hastalığın tedavisinde oldukça etkili yöntemler kullanıp hayvanları sağlığına kavuşturuyor.