Kedilerin vücutlarında bulunan kırmızı kan hücresi ve hemoglobin sayılarında azalma görülmesine kedilerde anemi denir. Kansızlık olarak da belirtilen anemi tek başına bir hastalık olabileceği gibi belirli bir hastalığın altta yatan sebebi, sonucu veya aracısı olarak da görülmesi mümkündür. Ayrıca anemi kedilerde rejeneratif, rejeneratif olmayan ve bağışıklık aracı anemi olmak üzere 3 türde görülür.
İçindekiler
Bağışıklık Aracılı Kedi Anemisi Nedir?
Kedilerin bağışıklık sistemi bozulduğunda vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerini tehdit olarak görmeye başlar. Buna bağlı olarak da kan hücrelerine saldırmaya ve yok etmeye çalışır. Yaşanan bu saldırıcı sonucunda kedilerin vücudundaki kırmızı kan hücrelerinin azaldığı görülür. Buna bağlı olarak da şiddetli anemi gelişir. Bağışık sisteminin neden olduğu bu anemiye otoimmun hemolitik anemi denir. Bağışıklık sistemindeki bozukluktan ortaya çıktığı için hastalık bağışıklık aracılı hemolitik anemi ismiyle de anılır. Ayrıca bu hastalık
AIHA ve IMHA kısaltmalarıyla da anılır.
Kırmızı kan hücrelerinin yıkımına neden olan otoimmun hemolitiğin ilerlemesi durumunda organların sağlıklarının bozulduğu görülür. Kan hücrelerinin yıkımı nedeniyle dalak, böbrek ve karaciğer işlevini yerine getiremez hale gelir. Ayrıca bu hastalık nedeniyle kedilerin kuyruk ve kulaklarında şekil bozuklukları da görülmeye başlar.
Kedilerden Aneminin Görülme Nedenleri Nelerdir?
Kansızlık (anemi) kedilerin sıkça karşılaştığı rahatsızlıklar arasında bulunur. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının pek çok nedeni bulunur. Bu nedenlerin şöyle sıralanması mümkündür; bağışıklık sistemi bozuklukları, parazitler, yaralanmalar, kemik iliği hastalıkları, beslenme yetersizlikleri, toksinler, iç kanamalar ve enfeksiyonlardır.
Kedilerde aneminin görülme nedeni genellikle bir hastalığın sebebi olarak görülür. Bu aşamada hastalığın tedavisi aneminin de geçmesine yardımcı olur. Bir hastalık kaynaklı olmadan anemi görülüyorsa anemi tedavisinin yapılması gerekir.
Kedilerde Hemolitik Aneminin Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde anemi olup olmadığını anlamak için belirtileri takip etmek gerekir. Belirtilerin takip edilmesi kansızlıkla zamanında mücadele edilmesini sağlayacağı için son derece önemlidir. Ancak belirtilerin hastalığın nedenine, süresine ve şiddetine göre değişiklik göstereceği bilinmelidir.
Kedilerde aneminin en yaygın belirtileri şunlardır;
- İştah azalması
- Nefes darlığı
- Sarılık
- Hızlı nefes alma
- Enerji düşüklüğü
- Diş etlerinde solukluk
- Kalp atışı düzensizliği
- Yüksek tansiyon
- İdrarda renk değişikliği
- Depresyon
- İshal
Hastalığın seyri her kedide bu belirtilerin görülmesini engeller. Bu nedenle uzman desteğinin alınması için her belirtinin görülmesini beklememek gerekir.
Kedide Hemolitik Anemi Belirtisi Varsa Ne Yapılmalıdır?
Beslediğiniz kedide hemolitik anemi belirtisi bulunuyorsa Gültepe Veteriner Kliniği randevusu almalısınız. Klinikten en yakın tarihe alacağınız randevu ile kedinizi veterinere götürebilirsiniz. Veterinerlerimiz kedilerde yaptığı muayene ve testler uygular. Şikayetler doğrultusunda yapılan testlere bağlı olarak aneminin veya anemiye neden olan hastalığın teşhis edilmesini sağlar.
Kedilerde aneminin erken teşhis edilmesi tedavi için zaman kaybedilmemesini sağlar. Hemolitik anemi kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması, yıkımı veya üretilmemesi gibi sonuçlara neden olduğu için veterinerin erken teşhisi sayesinde aneminin kediye etkileri azaltılmış olur.
Kedilerde Hemolitik Aneminin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde hemolitik aneminin teşhis edilmesini sağlamak için çeşitli testler ister. Bu testlerin istenmesinde kedinin fiziki durumunun, şikayetlerinin ve kedi sahibinin verdiği bilgilerin etkisi olur.
Kedilerde otoimmun hemolitik aneminin teşhisinde kullanılan testler ve işlemler;
- Antikor testi
- Tam kan sayımı
- İdrar tahlili
- Kan kimyası testi
- Radyografi
- Kan parazit testi
- Toplam protein testi
- Ultrasonografi
- Akım sitometri testi
- Kan pıhtılaşma testi
Veteriner hekim görülen belirtilerin şiddetine göre testleri ister. Testler sonuçlandıktan sonra gerekli karşılaştırmaları yaparak hemolitik aneminin varlığını teşhis eder. Bu aşamadan sonra ise hastalığın tedavisine başlar.
Kedilerde Aneminin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde aneminin tedavi edilmesi için Gültepe Veteriner Kliniği tarafından kullanılan iki yöntem vardır. Bunlar kan nakli ve bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçların kullanılmasıdır.
Anemi kedilerin vücudunda kan kaybına neden olur. Bu nedenle aneminin iyileştirilmesi için kedilere kan takviyesi yapılır. Bağışıklık sistemi kaynaklı aneminin geliştiği durumlarda ise kedinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Bu aşamada kedilere bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaçlar verilir.
Kedilerde aneminin gelişme nedeni böbrek, dalak ve karaciğer gibi hastalıklar olabilir. Bu durumda hastalıkların iyileşmesi adına tedaviler uygulanır. Hemolitik aneminin ilerlediği durumlarda dalağın alınması tedavi için kullanılan bir yöntem olabilir. Bu yöntem sayesinde kedide eritrosit yıkımı engellenmiş olur.
Hemolitik aneminin tedavi aşamasında kedilerin beslenme düzeninin de değiştirilmesi gerekir. Özellikle vitamin takviyesi tedavi için son derece önem taşır. Takviye olarak verilebilecek vitaminler D ve B vitaminleri olurken folik asit ve demir minareleri de kullanılır.
Kedilerde Aneminin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Kedilerde aneminin iyileşmesi aneminin gelişme nedenine, türüne ve kedideki etkilerine bağlı olarak değişir. Hemolitik anemi başlangıç aşamasında ise tedavi daha kısa sürede tamamlanır ve iyileşme aşaması hızlı olur. Ancak anemi ilerlemiş durumdaysa ve organları etkilemişse iyileşme için daha uzun süre gerekir.
Kedilerde aneminin iyileşmesi için ortalama süre 4 ay olur. Bu süre aneminin başka bir hastalığın nedeni olması durumunda daha uzun olur. Ayrıca bu hastalığın tekrarlama riski olduğu için tedavi aşamasının daha uzun sürmesi gerekir.
Sık Sorulan Sorular:
Kedilerde hemolitik anemi nedir?
Kedilerde hemolitik anemi kedi bağışıklık sisteminin kırmızı kan hücrelerinin yıkımını sağlamasıyla ortaya çıkan kansızlık hastalığıdır.
Otoimmün hemolitik anemi tehlikeli mi?
Kedilerde görülen otoimmun anemi tehlikeli bir hastalıktır ve bu hastalık nedeniyle hayatını kaybeden kediler vardır.
Kedilerde anemi tedavi edilir mi?
Kedilerde aneminin tedavisi vardır ve bu aşamada erken teşhis önemlidir.
Hemolitik anemi nasıl tedavi edilir?
Kedilerde hemolitik anemi bağışıklık sistemi güçlendirici ilaçlar ve kan nakli ile tedavi edilir.
Kansız kedi nasıl beslenmeli?
Kansız kediler veteriner önerisiyle D ve B vitamini yönünden zengin mamalarla beslenmelidir.
Kedilerin kansız olduğu nasıl anlaşılır?
Kedilerde sarılık, diş etlerinde soluk renk, iştah kaybı, uyuşukluk, nefes darlığı ve kalp atış hızı bozukluğu varsa kansız olduğu anlaşılabilir.
Hemolitik anemi hangi vitamin eksikliğinde görülür?
Kedilerde hemolitik anemi D ve B vitamini eksikliklerinde görülür.
Hemolitik anemi kaç yaşında başlar?
Kedilerde hemolitik aneminin başlaması için yaş sınırı yoktur.