Ağız ve diş sağlığı birçok canlıda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de başlıca sağlık sorunlarının ana kaynağıdır. Ağız sağlığının bozulması, dişlerin formunu kaybetmesi birçok hastalığı da beraberinde getirir.
Bu sorunu yaşayan kedi ve köpeklerde beslenmenin yetersiz olması dolayısıyla genel sağlık durumunun bozulması kaçınılmazdır. Özellikle birbirleriyle bağlantılı olan sistemik hastalıkların temel kaynağı ağız ve diş sorunlarıdır.
Kedi Köpeklerde Ağız ve Diş Hastalıklarının Belirtileri
Kedi ve köpeklerde ağız ve diş sorunlarının belirtileri genellikle gözle görülebilir. Bu semptomların başında kötü koku gelir. Kötü bir ağız kokusu güvenilir bir belirtidir. Ağız sağlığı bozulan evcil hayvanlarda ağız içi flora değiştiği için burada yaşayan kötü bakterilerin sayısı hızla artar.
Bu bakteriler hem kötü kokuya hem de ağız içi yaraların oluşmasına sebep olur. Eğer ev kontrollerinde ağız içine bakabilme durumunuz varsa iltihap, beyaz lezyon, kan sızıntısı veya ağız içi şişlikler ağız ve diş hastalıklarının belirtisidir. Sevimli dostumuzun ağız suyunun akması veya normalden fazla salya gözlenmesi de önemli semptomlar arasındadır.
Kedi ve Köpeklerde Ağız ve Diş Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Ağız ve diş hastalıklarının erken teşhisi için rutin muayeneler önemlidir. Ağız boşluğunda, dil, iç yanak ve dişle beraber diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkları önlemek için evcil dostlarımızın yıllık muayeneleri aksatılmamalıdır. Muayene ve tetkikler sonucu veteriner hekiminiz tanı koyacaktır. Zamanında yapılan müdahaleler ve erken teşhis olası hastalıkları önleyebileceği gibi iyileşme sürecini de hızlandırır.
Kedi, Köpeklerde Görülen Ağız ve Diş Hastalıkları
Kedi, köpeklerde görülen ağız ve diş hastalıklarının birçok çeşidi vardır. Bu hastalıklar etken maddesine ve belirtilerine göre ayrı ayrı sınıflandırılır.
Kedi ve köpeklerde görülen bazı ağız ve diş hastalıkları şu şekildedir:
Diş kırılması
Ağız travması olarak da bilinen kırık diş hem evcil hayvana acı verir hem de çürüme ve hapse gibi sorunlara neden olabilir.
Diş eti iltihabı
Kedi ve köpeklerde en yaygın görülen diş hastalıklarından biridir. Dişte oluşan plaklar diş eti iltihabına neden olur. Köpek ve kedi diş bakımı uygun fırça ve macunlarla yapıldığı sürece bu sorunun önüne geçilebilir.
Oral tümörler
İyi huylu olan ağız içi tümörler genel anlamda yeme ve içme sorunlarına sebep olur. Kötü huylu oral tümörler yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp kedi ve köpeklerin hayatını da tehdit eder. Köpeklerde görülen ve kötü huylu olan tümörlerin başında skuamöz hücreli karsinom gelir. Bu kediler için de agresif oral bir tümördür.
Diş rezorpsiyonu
Diş tabanında veya boyunda gelişen lezyonlardır. Genellikle kedilerde görülmekle birlikte nadiren de köpeklerde gözlenir.
Ağız içi siğiller
Papilloma virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Deride karnabaharı andıran oluşumlar gözlenir. Genel olarak zararsızdır ve ağrı oluşturmaz
Yabancı cisim
Kedi ve köpekler neşeli ve haylaz canlılardır. Bazen beslenme sırasında bazen de oyun oynarken ağız içine kılçık, kıymık, kemik gibi cisimler batabilir. Bu durum ağız içi enfeksiyona neden olarak hem can acıtır hem de hayat kalitesini düşürür.
Kedi köpeklerde ağız ve diş sağlığı hastalıklarının temeli genellikle bakterilerdir. Nadiren virüsler ve travmatik olaylar da hastalıklara neden olabilir. Erken teşhis ve doğru müdahale ile ağız ve diş hastalıkları büyük oranda önlenir. İhmal edilmiş sağlık sorunları ise daha büyük hastalıklara neden olarak ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir.
Kedi ve Köpeklerde Ağız Yarası Neden Olur?
Ağız yaralarının en temel nedeni sağlıksız dişlerdir. Diş tartarı ve diş taşı beraberinde enfeksiyona neden olur. Gerekli tedavi uygulanmazsa bu durum ağız tümörlerine kadar gidebilir.
Patolojik durumların yanı sıra yabancı cisimler veya kaza gibi travmatik olaylar da ağız yaralanmalarına sebep olur. Bakteri ve viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ağız yaraları çeşitli antiseptik ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Genel anlamda lokal tedavi gerektiren bu durumlar zamanında müdahale edilmezse ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Kedi ve Köpeklerdeki Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir?
Ağız sağlığını korumak, ağız yaralarını tedavi etmekten daha kolay ve güvenlidir. Öncelikle rutin kedi ve köpek diş bakımı ihmal edilmemelidir. Diş macunları veya ağız çalkalama suyu ile hijyen sağlamak mümkün.
Eğer kedi veya köpeklerde ağız yarası oluştuysa bunun kaynağını öğrenmek gerekiyor. İlaç uygulaması veya tedavi yöntemi ağız yarasının nedenine göre değişiklik gösterir. Bazı hastalıklar bakterilerden bazı hastalıklar mantarlardan bazı hastalıklar ise virüslerden kaynaklanır. Bu durumda tüm ağız içi yaralara aynı uygulamayı yapmak doğru olmaz.
Köpeklerdeki Ağız Siğilleri Bulaşır mı?
Köpek siğilleri doğrudan temas yoluyla köpekten köpeğe yayılabilir. İnsanlar için bulaşıcılığı olmayan bu siğiller daha çok 6 ay ila 2 yaş arası köpeklerde gözlenir. Kuluçka süresi 6 haftayı bulabiliyor. Siğiller oluşmaya başladıktan sonra bir süre büyüme eğilimi sergiler. Daha sonra ise siğiller stabilize olur ve zaman içerisinde kendiliğinden küçülmeye başlayabilir.