Muhabbet Kuşlarında Tümör

Zarif ve canlı renge sahip tüyleri, neşeli şarkıları ve dost canlısı tavırlarıyla hayatımıza eşlik eden evcil hayvanlar olan muhabbet kuşları, maalesef bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Muhabbet kuşlarının sağlığıyla ilgili en ciddi konulardan biri tümörlerdir. Muhabbet kuşu tümör oluşumu dışarıdan bir şişlik olarak görülürken sahipleri için endişe uyandırmaktadır. Peki, muhabbet kuşu tümör oluşumu nedir? Neden olur? Nasıl fark edilir?

Tümör Nedir?

Tümör, vücutta kontrolsüz bir şekilde büyüyen hücrelerden oluşan kütledir. Latincede “şişlik” anlamına gelen “tümör” kelimesinden türetilirken bunlar iyi huylu (selim) veya kötü huylu (kanserli) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu durum muhabbet kuşları gibi her canlıda görülebilmektedir.

  • İyi huylu tümör: Normal hücrelere benzeyen ve yavaş büyüyen iyi huylu tümörler, genellikle çevre dokulara zarar vermemekte ve vücudun diğer bölgelerine yayılmamaktadır. Muhabbet kuşu tümör oluşumu iyi huylu ise endişe etmeye gerek yoktur.
  • Kötü huylu tümör: Normal hücrelere kıyasla daha farklı bir yapıya sahip olan bu tümörler, hızlı şekilde büyümekte, çevredeki diğer dokulara zarar verebilmekte ve vücutta yayılım gösterebilmektedir. Kanserin kaynağı da kötü huylu tümörlerdir.

Çoğu zaman apse (şişlik) görünümüne sahip olan tümörler, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Ancak genellikle gözün alt kısmında veya ayaklarda meydana gelmektedir.

Muhabbet Kuşunda Tümör Neden Olur?

İyi ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde sınıflandırılan tümörlerin spesifik nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin bir kombinasyon halinde rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Muhabbet kuşu tümör oluşumu, yaşlanma sürecinde daha sık karşılaşılan bir süreçtir. Minik dostlarımızın vücudu, çeşitli görevleri yerine getirmediğinde tümör oluşumu için daha elverişli bir durum ortaya çıkabilmektedir. Bir diğer neden ise çevresel faktörlerdir. Kötü hijyen, yetersiz beslenme, tozlu ortamlar veya kimyasal maruziyet gibi faktörler kuşun sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca enfeksiyonlar, yanlış veya dengesiz beslenme ve özellikle üreme dönemlerinde gözlenen hormonal değişiklikler de tümöre sebep olabilmektedir.

Muhabbet Kuşu Tümör Belirtileri

Tümörler, çoğu zaman çıplak gözle dışarıdan görülebilecek belirtilere sahiptir. Bir yumru boyutuna sahip olan tümörler, içerisinde ölü doku, bateri veya patojenleri barındırmaktadır. Bu oluşum meydana geldiğinde şişlik görülür ve ilgili alan kızararak belirginleşir. Muhabbet kuşlarında tümör (apse) oluşumu, ağrıya, kaşıntıya, durgunluğa, kilo kaybına, iştahsızlığa ve hareketlerde zorluğa neden olabilir.

Tümör ameliyatı olan muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşu Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tümör oluşumu, her canlı için son derece dikkat edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Muhabbet kuşlarının da yaşayabileceği bu durum, iyi huylu ise endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Ancak kötü huylu ise vücudunun diğer bölgelerine yayılmasını engellemek adına hızlı müdahale edilmesi gerekir.

Muhabbet kuşunda tümör şüphesi varsa zaman kaybetmeden uzman bir veterinere başvurmanız önerilir. Veteriner hekim, kuşun fizik muayenesini gerçekleştirdikten sonra gerekli görüntüleme cihazlarını kullanabilir veya biyopsi alarak incelemek isteyebilir. İyi huylu tümörlerin tedavisi ve vücuttan çıkarılması daha kolaydır.

Tümörlerin bir kısmı ilaçla tedavi edilebilmektedir ancak bazılarının ise cerrahi işlemle vücuttan alınması gerekebilmektedir. Bu durumda, muhabbet kuşunun vücudu dikkate alınmaktadır. Eğer kuşun bu işlemi kaldırabileceği düşünülüyorsa cerrahi müdahaleye başvurulabilmektedir.

Muhabbet Kuşunda Tümör Oluşumu Nasıl Önlenir?

Hayatımıza renk katan sevimli dostlarımızın tümör gibi zararlı rahatsızlıklar yaşamasını istemeyiz. Bu rahatsızlığı tamamen önlemek mümkün değildir ancak genetik, çevresel ve genel sağlık faktörünü göz önünde bulundurarak birtakım adımlar atabilirsiniz. Bu önleyici çalışmalar, muhabbet kuşunuzun tümör ile karşılaşma riskini azaltabilir.

  • Kaliteli kuş yemi ve taze besinler tüketmesini sağlayarak sağlığını korumasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Kafesini ve çevresini düzenli olarak temizleyerek hijyenini sağlayabilir, potansiyel problemlerin önüne geçebilirsiniz.
  • Muhabbet kuşunuzun bağışıklık sistemini korumak için stresten uzak tutmalısınız.
  • Sık sık ortamını değiştirmemelisiniz.
  • Kafes büyüklüğü, kuşunuzun rahat ve huzurlu hissedeceği büyüklükte olmalıdır.
  • Vakit geçirdiği odanın sıcaklığı ideal seviyede tutulmalıdır. İdeal ısı sayesinde muhabbet kuşunuzun bağışıklığı daha güçlü olacaktır.
  • Her gün bol su tüketmesini sağlayın ve suyunu her gün değiştirmeyi unutmayın.
  • Toksik etkiler yaratabilecek yiyecekleri vermekten uzak durun. Bu yiyecekler muhabbet kuşunda istenmeyen etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu önleyici çalışmalar, muhabbet kuşunuzun sağlıklı ve işlevini sürdüren bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlar.

 

Bu İçeriği Paylaş: