Kedilerde Şeker Hastalığı: Belirtileri, Tedavisi ve Önlemler

Kedilerde şeker hastalığı (diyabet), erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Ancak, tedavi edilmezse ölümcül olabilir.Şeker hastalığı, yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar arasında böbrek hastalığı, körlük, sinir hasarı, karaciğer sorunları ve hatta ölüm yer alır. Bu nedenle, şeker hastalığı olan kedilerin düzenli veteriner kontrolü ve uygun tedaviyi almaları son derece önemlidir.

Hadi bu hastalığı daha iyi öğrenelim. ↓

Kedilerde diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı, insan vücudundaki gibi doğrudan seyreden yavaş bir rahatsızlık değildir. Fakat bu hastalık da tıpkı insanlardaki gibi vücutta depolanan glikoz ihtiyacı ile ilişkilidir.Glikoz ise şeker formunda vücuda alınır. Dolayısıyla vücut içerisinde yeterince insülin hormonu üretilemediğinde ya da üretilen hormon yeteri kadar kullanılamadığında şeker hastalığı ortaya çıkar.

İnsülin hormonu ise doğrudan bahsi geçen glikozun hücrelerin içerisine girebilmesi adına depolanır. Şeker hastalığı insanlarda da tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olarak ayrışır. Kedilerde de aynı durum geçerlidir ve her iki tip diyabette bazı kedilerde görülebilir.

Tip 1 diyabet: Pankreasın yeterince insülin üretmediği bir durumdur.

Tip 2 diyabet: Pankreasın insülin ürettiği ancak vücudunun insüline karşı dirençli olduğu bir durumdur.

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri Nedir?

Kedilerde şeker hastalığı belirtileri ile ilgili söylenebilecek pek çok ek madde vardır. Fakat bazı durumlarda hayli sinsi biçimde ilerleyebilen bu hastalık konusunda, evcil hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerekir. Yine de bilinen ve en sık gözlemlenen belirtiler arasında şunları gösterebiliriz:

🐱 İştahsızlık durumunun gözlemlenmemesine rağmen kilo kaybının yaşanması

🐱 Günlük tüketilen su miktarında artış

🐱 İdrar sıklığında çoğalma

🐱 Halsizlik

🐱 Kusma

🐱 Huzursuzluk ve gözlemlenebilir stres belirtileri

Kediler Doğuştan Şeker Hastası Mı?

Kedilerde diyabet hastalığı normal bir oluşum değildir. Dolayısıyla doğuştanlık ya da genetik herhangi bir durum da söz konusu olamaz. Ayrıca kedilerde görülen şeker hastalığı çoğunlukla tip 1 diyabet şeklinde seyreder ve nadir görülür. Bu duruma neden olabilecek ek faktörlerin olmadığı ve kedinin bağışıklık sisteminin dengeli çalıştığı bir durumda, her kedi diyabet hastasıdır gibi genel ve yersiz bir yargıdan bahsedilemez.

Kedilerde Şeker Hastalığı Neden Olur?

Kedilerde şeker hastalığının nedenleri arasında gösterilebilecek ilk madde şüphesiz, dengesiz bir hormonel düzlemin varlığıdır. Çünkü hormonel gerekçelerle seyreden bu hastalığın herhangi bir dış faktöre bağlanması mümkün değildir. Fakat bu durumu tetikleyen bazı bakım ve beslenme sorunlarının varlığından söz edilebilir. Kedilerde şeker hastalığı görülmesine neden olan bu nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

🐱 Kronik pankreatit hastalığı

🐱 Cushing sendromu

🐱 Hipertiroidizm sorunu

🐱 Obezite

🐱 Yaşlılık

🐱 Hareketsizlik

🐱 Bazı ilaçların yan etkileri

Kedilerde Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde şeker hastalığı teşhisi için öncelikli olarak uzman bir veteriner hekim kontrolü şarttır. Çünkü yalnızca belirtiler ve varsayımlar üzerinden teşhis konulamaz. Özelikle bu tip hastalıklarda dikkatli ve tedbirli davranmak, sağlıklı bir bilinç her türlü tedavinin de kapısı aralar.

Öte yandan veteriner hekimler, kedilerdeki şeker hastalığını teşhis edebilmek adına öncelikli olarak el ile muayene seçeneğine gider ve bu esnada hastanın hikayesini öğrenirler. Kilo kaybı durumu varsa ve buna rağmen iştahsızlık yaşanmıyorsa, ek olarak tetkik ve tahlil yapmak isteyebilirler. Bu tetkikler ise genellikle kan ve idrar tahlilleri olarak karşımıza çıkar.

Sonuç olarak; tüm bu klinik semptomlar ve laboratuvar sonuçları dahilinde ise veteriner hekim tarafından şeker hastalığı teşhisi konulabilir. Ancak tedavi süreci ve ilerleyen dönemdeki ilave gereklilikleri de yine veteriner hekim tavsiyesi ile bu sonuçlara uygun biçimde yürütmek önemlidir. Evcil hayvan sahiplerinin bu tip noktalara özen göstermeleri ayrıca önem arz eder.

Kedilerde Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde şeker hastalığı tedavisi mümkündür ve erken teşhis ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir. Gültepe veteriner kliniği, kedilerin şeker hastalığı tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir veteriner hekim kadrosuna ve modern teşhis ve tedavi ekipmanlarına sahiptir. Kedinizin sağlığına önem veren, profesyonel ve sevgi dolu bir tedavi yaklaşımıyla, kedilerin sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı oluyoruz.

Bu İçeriği Paylaş: