İşitme Kaybına Yol Açabilen “Kedi Kulak Uyuzu”

Kulak uyuzu özellikle kedisi olan evcil hayvan sahiplerinin sık karşılaşabildikleri bir sorundur. Fakat zannedildiğinin aksine tek yönlü ya da tek faktörlü bir rahatsızlık değildir. Çünkü kedilerde kulak uyuzu oluşumunun farklı bütünsel belirtileri veya yine farklı ayrıştırıcı sonuçları olabilir.

Bu nedenle bu evcil hayvan sahiplerinin, ön belirtiler noktasında takipte olmaları ve düzenli periyotlarla veteriner hekim kontrolüne gitmeleri beklenir. Ayrıca kedisinde bu belirtileri görenlerin ise ilgili hastalığı araştırarak, tüm gereklilikler hakkında bilgi sahibi olmaları da süreç için büyük bir önem arz eder.

Kulak uyuzu tedavi edilmediği takdirde kulak uyuzu komplikasyonlara yol açabilir, kedilerin işitme kaybına, dengesizliğe ve kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

 

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir?

Kedilerde kulak uyuzu ilacı akla ilk gelen yöntem olsa da tüm evcil hayvan sahiplerinin, öncelikli olarak hastalığın tanımı ile ilgili bilgi edinmeleri gerekir. Çünkü kulak uyuzu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi tek bir oluşum içerisine dahil edilemez. Peki ama kedilerde kulak uyuzu nedir?

Kulak uyuzu hastalığı, kedilerdeki Otodectes Cynotis denilen, iç kısım akarında yaşayan bir çeşit parazit nedeniyle oluşur. Bu parazitler genellikle kulak içindeki kulak kanallarında yaşarlar ve dış yüzeyle yaşamaları mümkün değildir. Öte yandan gözle görülemezler ve dış yüzeydeki yaşamları çok kısa sürelidir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Kedilerde kulak uyuzu nedenleri arasında gösterilebilecek en yaygın sebep, fiziki temastır. Çünkü bu tip parazitler, dışarda yaşamadıkları için barınacak bir alana ihtiyaç duyarlar ve temas esnasında bulaşıcı etki gösterirler. Hastalığın diğer nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

🐯 Bağışıklık siteminin zayıf olması

🐯 Yavru kedilerle veya sokak kedileri ile temas etmek

🐯 Kulak temizliğinin yapılmaması veya düzenli seyretmemesi

🐯 Ev dışı gezintileri veya dışarıdan eve getirilen bakteriler

🐯 Kedinin kulak yapısının parazitlerin barınmasına açık bir alan tanıması

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirtileri Nedir?

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri ne yazık ki evcil hayvan sahipleri tarafından ilk etapta gözlemlenemeyebilir. Çünkü ilk belirti kaşınma olarak karşımıza çıkar ve bildiğiniz üzere kaşınma, kedilerin günlük rutinidir. Ancak bu kaşınmanın boyutlarına dikkat edilmelidir. Aşırıya kaçan refleksler veya uzun süreli kaşınmalar, kedilerde kulak uyuzu belirtilerinde haberci olabilir. Diğer belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

🐱 Kulakta tahriş olması

🐱 Tüy dökümünün özellikle kulak kısmında belirgin hale gelmesi

🐱 Kulak bölgesinde gözlemlenen deri rahatsızlıkları (yara, çizik, kabuk, boşluk vb.)

🐱 Aşırıya kaçan kaşınmalar

🐱 Fiziksel reflekslerde tuhaflık

🐱 Kulaktan gelen akıntı

🐱 İşitme problemlerinin yaşanması

Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde kulak uyuzu teşhisi için ilk etapta evcil hayvan sahiplerinin dikkati rol alsa da birincil teşhis, veteriner hekim tarafından konulabilir. Bu teşhis için ise evcil hayvan sahibi ile veteriner arasında kontak sağlanmalıdır. Çünkü eğer kedinin herhangi bir temas öyküsü var ise veterinerin bunu bilmesi avantaj sağlar. Öte yandan teşhis için 2 farklı yöntem kullanılır.

🐱 Kulak içinin otoskopla incelenmesi

🐱 Kulaktan alınan akıntının mikroskop yardımı ile araştırılması

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde kulak uyuzu tedavisi için tek bir yöntem vardır; veterinere başvurmak! Bunun dışında kullanılan diğer doğal adı altındaki yöntemler ise ne yazık ki acı sonuçlar doğurur. Örneğin kedinin kulağına limon veya sirke gibi, benzeri herhangi bir ürün sürmek; iyileştirici değil, aksine zedeleyici ve yaralanmayı arttırıcı bir durumdur.

Veteriner hekim tarafından uygulanacak tedavi ise hastalığın boyutu dahilinde farklı yöntemlerle ilerleyebilir. Ayrıca kedinin o an ki sağlık durumu, tedaviyi kaldırabilirliği veya öyküsü (alerjen durumlar, önceki hastalıklar vs.) tedavi noktasında da etkileyici faktörlerdendir. Fakat genellikle kullanılan ilk yöntem, ilaç tedavisidir. Bu ilaç tedavisi ise veterinerin muayenehanesinde uygulanabileceği gibi evde de devam ettirilebilir. Bu noktada da kontrol ve karar, tamamıyla veteriner hekimin tercihi ile ilişkilidir.

Veteriner iletişim numarası: 0212 270 13 90

Kedilerde Kulak Uyuzu Ne Zaman Geçer?

Kedilerde kulak uyuzunu geçirmek için bilinen pek çok sıra dışı yöntem olsa da asıl iyileşme, sağlıklı bir tedavi ile mümkündür. Çünkü kulak uyuzuna neden olan bu parazitlerin, yumurtalarından çıkarak yetişkin hale gelmeleri 3 haftalık bir süreci kapsar. Ve ancak bu sürecin ortasında ya da sonunda ilk belirtiler gözlemlenebilir. Dolayısıyla parazitlerin oluşum evrelerine bağlı olarak tedavinin süresi de değişkenlik gösterebilir. Fakat kedilerde kulak uyuzu tedavisinin ortalama süresinin, genellikle 2 ay olduğu gözlemlenmiştir.

Bu İçeriği Paylaş: